најчувенијег села Шумадије, са задатком да опосли оно што још није завршено. Па, углавном је све на своме месту.
Заседање Организационог одбора, фото: ГЗС
-Приређивачи овог великог народног сабора јесу Град Чачак, Туристичка организација Чачка и Месна заједница Мрчајеваца, и имамо буџет највећи до сада. Јер, град ће за приредбу одвојити 2,5 а Министарство државне управе и локалне самоуправе 1,5 милиона динара, што нам омогућује да направимо најбољи културни и забавни програм од оснивања приредбе. За три такмичарске категорије у кувању купуса иначе, до сада се пријавило 30 тимова и појединаца – каже за ГЗС Војин Јаковљевић, директор ТОЧ – а.
Војин Јаковљевић, директор ТОЧ - а, фото: ГЗС
Он напомиње да су бројне туристичке организације из Србије најавиле посету својих мештана Мрчајевцима од 13 – 15 септембра. Јаковљевић, такође, додаје да су ТОЧ и „Аутопревоз“ из Чачка у дане приредбе обезбедили четири бесплатне аутобуске линије између града на Западној Морави и низводног села где се очекује гозба над ћасама свадбарског купуса.
Владан Милић, помоћник градоначелника Чачка рекао нам је да домаћини, према подацима какве поседују, очекују, највећу посету од оснивања „Купусијаде“, додајући: „Најбољи свадбарски купус једе се овде“.
Владан Милић, помоћник градоначелника Чачка, фото: ГЗС
Шта веле изворни домаћини? Рецимо, Љубиша Спасовић из Мрчајеваца, председник Организационог одбора 17. „Купусијаде“ који је као част на ово заседање донео боцу врхунске препеченице: „Припремљен је врхунски естрадни програм, и весеље сигурно неће изостати. Имамо седам места за шатре и сва су распродата по цени од 366 динара за квадратни метар простора, или скоро упола мање него до сада, када је кирија била 627 динара. Такође, имамо и 300 метара дужних за тезге, чији закуп износи 3.000 динара за сва три дана у центру села, односно 2.500 динара у вашаришту.
Љубиша Спасовић, фото: ГЗС
Данас су мајстори свог заната, кад је заседање Организационог одбора завршено, донели први лонац са свадбарским купусом. Посластица непоновљива, и за оне који мрсе и за друге који посте. Јер, Мрчајевчани нам причају да постоји пет врста ове гурманске чаролије.
Дакле: Задушни купус; Кисео без меса; Дијетални – са мало посног меса; Комерцијални – са 15 -20 одсто меса али за доста пара; Свадбарски – да људи добро једу и Славски – пун меса.
У Мрчајевцима се спрема најбољи свадбарски купус, фото: ГЗС
Пробали смо последњу врсту у ресторану пензионера у мрчајевачком Дому културе и то не може да се преприча већ мора да се проба. У овом малом, лепо сређеном локалу у средишту села, пензионери продају чашицу домаће ракије за 30, а хладно пиво за 70 динара, само што није познато да ли ће таквим темпом и истим ценама дочекати недељу, кад је завршница највећег народног сабора у Шумадији.
ГЗС
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
+381 60 5000 150, +381 032 347 001
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2024. Sva prava zadržana.